Souzená za léčbu konopím: spáchala sebevraždu!


Judikát Nejvyššího soudu ČR (právní analýza), který 31.1. 2008 osvobodil dnes justzavražděnou Marii Brodskou za léčbu konopím, ZDE

Stížnost Evropské komisi k zastavení zločinů proti lidskosti (a mj. rovněž opětovně obžalované Marie Brodské v roce 2011), 17. listopadu 2011, ZDE

Televizní noviny k sebevraždě Marie Brodské,  4. května 2012, ZDE 

Nymburský deník - viz níže, 3.května 2012, ZDE 

Deník, 7. května 2012, rozhovor s Dušanem Dvořákem k justiční vraždě Marie Brodské, ZDE 

Marie Brodská u soudu v říjnu 2011
Žena souzená za léčbu konopím spáchala sebevraždu! 
Rožďalovice - Mária Brodská z Rožďalovic byla opakovaně před soudem kvůli pěstování konopí, jehož účinky jí prokazatelně pomáhaly.
Tragický konec jednoho neuvěřitelného příběhu.

Před několika dny se rozhodla vyřešit své problémy třiašedesátiletá Mária Brodská z Rožďalovic. Oběsila se.
Její životní příběh Nymburský deník dlouhodobě sledoval. Mnohokrát jsme psali 
o soudních líčeních, při kterých paní Brodská vůbec nerozuměla tomu, proč je souzena. Zkrátka si doma podle návodů od známých a z televize vyráběla konopné masti a olejíčky, které jí pomáhaly léčit její bolestivé rány. Nic více, nic méně.
Přestože byla i Nejvyšším soudem České republiky, kam až se případ dostal,  už jednou osvobozena, stále byla pronásledována úřady, několika horlivými  úředníky a soudy. Ke cti nymburského soudu je třeba říci, že u něj byla pravidelně soudcem Václavem Krejčíkem osvobozována. Jenže ten neměl nikdy poslední slovo. Konečný verdikt však bohužel nad sebou vynesla sama paní Brodská.

„Můžu jet domů?"
Naposledy jsme o kauze psali loni na konci října, kdy se paní Brodská opět ocitla u nymburského soudu. A znovu byla soudcem Krejčíkem osvobozena.
„Můžu jet domů?" „Samozřejmě, jste zproštěna obžaloby!" To byl poslední dialog mezi paní Brodskou a soudcem Krejčíkem. Ten ji potřetí za posledních pět let zbavil obvinění z držení a užívání omamných látek.
Paní Brodská, stejně jako 
například v roce 2007, si pěstovala na zahradě několik květin konopí. Z nich pak na základě odborných knih vyráběla oleje a masti, které jí pomáhaly léčit především ošklivé rány na nohách. Podle jejích slov jí léčba zachránila nohy před amputací.
Soudci předložila i potvrzení od ošetřujícího lékaře, který už také po několikáté potvrdil, že ač sám nemůže léčebné účinky konopí prokázat, paní Brodská se po užití příslušných mastí cítí lépe.
Zneužití konopí jiným způsobem důchodkyně rezolutně po celá léta odmítala. „Nemám ráda kouření marihuany, nesnáším to. Sama bych to nikdy nekouřila," řekla 
u soudu. Konopí nikomu jinému neposkytla.
Státní zástupce však poukázal na nepoměr kelímků na masti a samotných mastí vzhledem k nalezenému množství konopí. A při výslechu se zeptal obžalované, zda při výrobě medikamentů používá květy nebo listy. „Obojí. A přiznávám, že to na gramy nevážím. Vezmu dvě hrsti palic a další hrsti listí. Pak to svařuji pět minut a za týden znovu pět minut," načrtla zhruba výrobu léčebných preparátů.
Ještě před vynesením rozsudku se dotazovala, zda je možné, aby jí policisté zabavené masti a oleje vrátili. „Vždyť se mi ty nohy zase zhoršují. Do tří týdnů, do měsíce mi ty rány znovu prasknou a to je příšerná bolest. Kdyby mi to nevzali, už mám obě nohy vyléčené," stěžovala si důchodkyně v říjnu.

Nikdy to nebyl trestný čin
Státní zástupce navrhl podmíněný trest u spodní hranice sazby. Soudce Krejčík však návrh rázně smetl ze stolu 
a zprostil Brodskou obžaloby. Stejně jako před několika lety Nejvyšší soud ČR, kam až se poprvé případ paní Brodské dostal. „Argumenty státního zástupce neobstojí. Neexistuje důkaz, že by paní Brodská používala marihuanu jinak, než popisuje. Divím se policii a státnímu zastupitelství, že plýtvá silami na takovéto věci. Konání paní Brodské není a nemůže být trestným činem," řekl Krejčík při zdůvodnění osvobozujícího rozsudku.
Případ však ani tímto verdiktem neskončil. Státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Kauzu tedy dostal na stůl krajský soud, který podle informací ze začátku letošního roku chtěl znovu případ otevřít. „Krajský soud rozsudek zrušil usnesením ze dne 5.1.2012 a věc vrátil Okresnímu soudu Nymburk," uvedl zdroj z krajského soudu.
A série nesmyslných předvolání by pokračovala dál. Věc by se  znovu dostala k Nejvyššímu soudu ČR, který by zřejmě opět dospěl ke stejnému závěru, jako soudce Krejčík.

Dopis na rozloučenou
Podle policistů našel paní Brodskou oběšenou uplynulý pátek její syn. „Pokusil se jí oživovat, to se mu však nepodařilo. Přivolaná lékařka rychlé záchranné služby konstatovala smrt oběšením. Při prvotním ohledání nebyly objeveny žádné stopy po násilí, byla nařízena zdravotní pitva," uvedla policejní mluvčí Petra Potočná.
Paní Brodská zanechala dopis na rozloučenou. Podle našich informací v něm nezmiňuje situaci okolo svého trestního stíhání.

REDAKCE NYMBURSKÉHO DENÍKU CHCE TOUTO FORMOU VYJÁDŘIT SOUSTRAST RODINĚ, DALŠÍM PŘÍBUZNÝM A PŘÁTELŮM PANÍ MÁRIE BRODSKÉ.



Autor: Miroslav Jilemnický


Kauza mrtvé konopné léčitelky: za zdravý rozum

9.5.2012 23:06

Nymburk, Rožďalovice - Ve středu byla pohřbena Mária Brodská, která se oběsila. Léta hájila svoji léčbu konopím před soudy, které se jí snažily kriminalizovat.

Doslova lavina ohlasů dorazila mailem i po telefonu po otištění článku o smrti Márii Brodské z Rožďalovic. Ta se na konci dubna oběsila. Proslula především svojí léčbou konopnými mastmi, za což se jí některé soudy snažily kriminalizovat.

Paní Brodská napsala údajně třináctistránkový dopis na rozloučenou. V něm se o své konopné kauze nezmiňuje. „Její smrt nemá žádnou souvislost s konopnou kauzou," říká policejní mluvčí Petra Potočná.

Podle dostupných údajů se žena dostala do finančních potíží kvůli nesplacené půjčce. 
A dobrovolný odchod ze života měla zvolit prý proto, aby nebyla nikomu na obtíž.

To však neznamená, že obtěžování ze strany úřadů 
a soudů by jí na chuti do života přidalo. V mailu se o tom zmiňuje i Libuše Bryndová z Tábora. „Nebyla jsem s Marikou v kontaktu často, ale v posledních dvou letech jsem viděla, že jako by začínala vyhasínat, ty nekonečné soudy z ní vysávaly její úžasnou vitalitu. Poznala jsem se s ní před lety, když jsem byla v Táboře také souzená za pěstování konopí pro samoléčbu astmatu a artrózy konopím. Na rozdíl od ní jsem měla  štěstí a po 3 letech absurdních soudních tahanic svůj spor vyhrála. Byla to nesmírně těžká doba, takže až příliš dobře vím, jak taková zkušenost člověku sníží odolnost vůči ostatním životním problémům, jak ho semele, ať je sebesilnější."

O případ paní Brodské se už několik let zajímalo a proti jejímu souzení protestovalo sdružení Konopí je lék. „Děkuji za článek o paní Brodské. I v jejím jméně jsme v loni odeslali žádost Evropské komisi 
k zastavení zločinů proti lidskosti," píše Dušan Dvořák za sdružení.

Řada čtenářů vyzývá k tomu, aby byl veřejně označen státní zástupce, který v daném případu figuroval. „Neznám náhubkový zákon, ani mě ten paskvil nezajímá, ale myslím, že Vám to beztrestně umožňuje zveřejnit jméno státního zástupce," píše například Jan Matouš ze Svobodných Heřmanic, který se označil jako  milovník historie a odpůrce kriminalizace bylin našich předků.
Jenže od roku 2006, kdy Nymburský deník začal kauzu paní Brodské sledovat, se jich v případu vystřídalo několik. Máme proto za to, že by nebylo fér uvést jméno například prvního nebo posledního státního zástupce, který případ dozoroval.

Daleko více zarážející je postup Krajského soudu v Praze. On byl tím nadřízeným orgánem, který zpravidla rušil osvobozující verdikty nymburského soudu  a nutil jej k přehodnocení situace. Pod tímto tlakem také nymburská soudkyně  jednou paní Brodské  v Nymburce vyměřila ten nejnižší možný trest, tedy nízkou podmínku s krátkým odkladem. Díky dalším odvoláním a tomu, že se případ dostal až k Nejvyššímu soudu ČR, však nikdy nebyla paní Brodská pravomocně odsouzena. To bylo 
v roce 2007 a zdálo se, že zdravý rozum definitivně zvítězil.

Opak však byl pravdou 
a další kolo soudních líčení 
a přehazování si nesmyslné kauzy bylo v těchto dnech v plném běhu.
Chceme jako redakce Nymburského deníku věřit, že o podobných kauzách navíc s takto tragickým závěrem už nikdy nebudeme muset informovat ani my, ani kolegové z jiných regionů po celém světě.