Legální konopí a měření THC



Právní poradna A.N.O.

Sdělení k legálním a nelegálním odrůdám konopí a měření THC

do 31.12.2009 žádný trestněprávní předpis neupravoval, jak konkrétně postupuje policie při zkoumání obsahu THC v konopí.

S účinností zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník a jeho prováděcích předpisů, tj. od 1.1.2010, je tato záležitost stručně upravena v nařízení vlády č. 455/2009 Sb., kterým se pro účely trestního zákoníku stanoví, které rostliny nebo houby se považují za rostliny a houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku a jaké je jejich množství větší než malé ve smyslu trestního zákoníku. Citované nařízení ve své příloze č. 1, bodu A, odst. 1 specifikovalo u rostliny konopí, že se konopím pro účely trestního zákoníku míní „všechny druhy a odrůdy, které obsahují více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů z celkové hmotnosti rostliny“, přičemž tato právní úprava byla účinná do 4.1.2012.

S účinností od 5.1.2012 bylo předmětné ustanovení nařízení vlády novelizováno, a to nařízením vlády č. 3/2012 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 455/2009 Sb., kterým se pro účely trestního zákoníku stanoví, které rostliny nebo houby se považují za rostliny a houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku a jaké je jejich množství větší než malé ve smyslu trestního zákoníku. V současné době je pro účely trestního řízení rostlina konopí specifikována jako rostlina, všechny druhy a odrůdy, které obsahují více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů v kvetoucím nebo plodonosném vrcholíku rostliny konopí (s výjimkou zrn) včetně listů.

Obsah THC z konopí je zjišťován vždy z tzv. toxikomansky využitelného podílu rostliny, tj. mimo kořeny a stonek, mimo jiné i z technických důvodů.

Pro upřesnění dodávám, že dronabinol je označení pro syntetické THC. Je však pravdou, že expertizy z některých částí republiky, zejm. Severní Moravy, často nesprávně označovali THC z rostlin konopí jako dronabinol.

Přeji hezký den a jsem s pozdravem.

Hana Fidesová
vedoucí projektu Právní poradny A.N.O.
Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95, 130 00 Praha 3