Konopná mast

Z jakého konopí se mast vyrábí? K výrobě konopné masti potřebujeme odrůdy konopí plné léčivých kanabinoidů a s obsahem kanabinoidu THC rozhodně vyšším než 0,3%. Bohužel dnes se na internetu v e-shopech prodávají především odrůdy plné pouze THC kvůli omamnému efektu a zpracování konopného květu na marihuanu. Je potřeba si uvědomit, že právě synergie kanabinoidů nejvýznamněji posiluje úzdravný proces, nikoliv jedna dílčí izolovaná substance jako je THC. 

Jakým způsobem se konopná mast vyrábí? Nejsložitější výroba masti je pro běžné občany z extraktu konopí nebo za sucha vytřesené, vyplavené či mrazem získané pryskyřice s léčivými kanabinoidy. Nejtradičněji a z hlediska domácího vybavení nejsnázeji se konopná mast vyrábí vařením. Tuto recepturu uvedu, nicméně vytřesení, vyplavování a zmražení jsou jednoduché, účinné a ekonomicky vysoce efektivní a ekologické metody.

Z jakých částí konopí se mast vyrábí? Konopnou mast lze vyrobit ze zelené sušiny( květu a listí), nebo ze semínek, resp. ze semen vylisovaného konopného oleje nebo konopný olej přidávat do mastí ze sušiny - pozor, tato mast s konopným olejem se rychle se kazí!
Přestože níže uvádím výrobu masti ze zelené sušiny, musím se u konopného semínka a oleje zastavit. V konopném semeni a konopném oleji není omamné THC zastoupeno, ale např. na ekzémy je - zejména u atopického ekzému - konopný olej velmi účinný a především nesmírně šetrný. Konopný olej zdraví velmi prospívá a neškodí jako kortikoidy, které na ekzémy lékaři často předepisují a škodí tak nemocným, mnohdy malým dětem. 

U neekzematických chorob kůže nebo popálenin je potřebná konopná mast s THC, která se vyrábí z květů a listí konopí. Bohužel zpracovávat kasuistické studie a srovnávací výzkum různých receptur mastí se za dnešního jednání státních orgánů dělá velmi obtížně. 

Masťový základ: Jako medium můžete použít bílou nebo žlutou lékařskou vazelínu, kterou koupíte v lékárně, nebo nejlépe a nejcitlivěji, ale také finančně nejnáročněji, kakaové a kokosové máslo. To je však na ztvrdlé paty nebo bolestivé svalstvo či klouby zbytečný luxus! Velice oblíbené a finančně nejméně náročné je tzv. vnitřní sádlo, které se ovšem rychleji kazí. Osobně vnitřní sádlo doporučuji, zejména děláte-li si doma menší množství masti, které brzy spotřebujete. Vnitřní sádlo není sádlo prodávané v obchodech, i když i to lze v nouzi použít.

Poměry: Na jeden litr masťového základu použijte 100 gramů zelené sušiny ze samičích rostlin. Přirozený poměr květu a listí v zelené sušině zachovejte, je zhruba 1 : 3 - 4. Pokud vám všechny listy před usušením zežloutly, nebo jste listy museli kvůli některým škůdcům otrhat, doplňte listy samičích rostlin květy a listy samčích rostlin, které se sklízí již v červenci a srpnu a výborně se hodí na čaje a koupele.

Složení a pomůcky: Zelená sušina konopí, masťový základ, teploměr, podle druhu onemocnění můžete přidat řadu dalších bylin, včelí vosk, propolis apod, 2 větší hrnce, sítko, delší dřevěná vařečka, naběračka se zobáčkem, filtrační pláténko, kelímky, chladná a temná místnost. Mast nejlépe vařit na v dostatečně vysokém hrnci, kvůli riziku zpěnění a vyvaření nedoporučuji péct v troubě - už vůbec ne v troubě bez nastavení teploty!

Postup výroby masti s lékařskou vazelínou (doba přípravy je cca měsíc)
1.    Rozehřejte ve vodní lázni v hrnci lékařskou vazelínu. Ponechte vazelínu v kbelíčku z lékárny, vazelína se rozpustí při teplotě cca 50 °C. Přelijte vazelínu do hrnce a vložte do ní 95 % množství rozdrcené zelené sušiny (5% - květ dejte stranou na poslední fázi) a vařte. Nezapomeňte sledovat a míchat. Nesmí dojít ke spálení! Vařte cca půl hodiny do zpěnění.
2.    Snižte teplotu a po vychladnutí vlejte do hrnce horkou vodu (pozor na zpěnění!) a dále vařte při teplotě 80-90 °C zhruba dvě hodiny.
3.    Odstavte z plotny a hrnec dejte do chladné místnosti. Uvnitř hrnce dojde k oddělení ztuhlého škraloupu (mast), pod kterým je voda s konopím. Tak jako když máte mastnou polévku a na povrchu se vytvoří škraloup. Nechte zrát cca týden.
4.    Po týdnu vařečkou na několika místech v krajích propíchněte masťový škaloup a vodu vylejte. Nalejte čistou vodu a postup vaření opakujte opět zhruba dvě hodiny. 
5.    Odstavte z plotny a hrnec dejte s celým obsahem opět na týden až dva do chladné místnosti. Alternativně lze vodu druhý den vylít, škraloup masti nechat cca 14 dní i více v teple zkvasit, ale nezaznamenali jsme rozdíly, takže tento složitější postup spojený s kvašením neuvádím, ale přijmu velmi rád vědecké zdůvodnění nezbytnosti kvašení.
6.    Na poslední vaření odlijte vodu z hrnce, ponechte škraloup masti se zelenou hmotou a vložte do hrnce zbývající část zelené sušiny. Vařte bez vody za průběžného míchání zhruba hodinu. Pozor na zpěnění a spálení! Právě v poslední fázi vaření se přidávají další byliny.
7.    Odstavte hrnec z plotny a po mírném vychladnutí přelijte tekoucí mast se zelenou hmotou přes cedník do druhého hrnce, následně přefiltrujte přes plátno. Zelenou mastnou drť a plátno nevyhazujte, velmi se osvědčilo při léčbě zhnisaných ran, nebo jako obklad na těžké naraženiny a bolavé klouby nebo jako obklad na prsou při zápalu plic a chorobách dýchacího ústrojí spojených s bolestmi na prsou! Čistou tekutou mast rozlijte naběračkou do kelímků. Mast z lékařské vazelíny vydrží déle než rok. Uchovávejte v chladu. 

Účinek: Hojivý, protiinfekční a protizánětlivý, tlumící bolest, uvolňující svalstvo, mírně zvyšující sexuální apetenci (antivirální a antibakteriální, analgetický, relaxační a afrodisiakální).
Příklady užití při nemocech a úrazech:
  • Diabetická noha a sepse, rakovina kůže, neuropatické bolesti končetin u roztroušené sklerózy
  • Kožní choroby a úrazy: nekrózy, popáleniny, hnisající rány, proleženiny, ekzémy, akné, plísně, některé druhy lupenky, kuří oko, opary, odřeniny, ztvrdlá a omrzlá kůže
  • Záněty žil, bércové vředy, hemeroidy
  • Zápal plic, záněty dolních a horních cest dýchacích (natřít hruď a krk)
  • Bolesti svalů, zad, pohmožděniny svalů a svalové křeče, ztuhlé svalstvo
  • Bolesti klubů u lehčích forem artróz a revmatických změn
Konopná mast je vhodná jako doplňková terapie při užívání konopného květu, tinktury nebo extraktu u rakoviny, neurodegenerativních chorob, migrény, menstruačních bolestí, zeleného zákalu a jiných nemocí, na které konopí a jeho produkty působí léčivě.

Způsob užití: Vnější, natřít postižené místo a jeho okolí, mast jemně vmasírovat, opakovat dle potřeby. Otevřené rány nejprve opláchnout, desinfikovat a nechat zaschnout.

Nežádoucí reakce: Nejsou známy. Zarudnutí a zhoršení příznaků u některých kožních chorob (lupenka, ekzémy) je přechodným jevem a znakem hojivých procesů. Pokud tento projev přetrvává více než tři dny,mast dále nepoužívejte. V daném případě lze předpokládat ojedinělou alergickou reakci na masťový základ. Chcete-li předejít zcela vyjímečně se objevující alergické reakci na masťový základ, doporučuji nanesení malého množství masti na loketní jamku. V případě, že se do 12 hodin v daném místě objeví např. svědění, pálení nebo zarudnutí, nedoporučuji mast používat. V tomto případě je možné vyzkoušet jiný typ masťového základu, např. vnitřní sádlo, kokosový tuk ap.

Důležité: Konopná mast s deklarovanou aktivní složkou THC nezpůsobuje změny vědomí ve smyslu omámení a neovlivňuje schopnost se soustředit, řídit motorová vozidla apod.